Voetproblemen
Ingegroeide teennagels
Bij een ingegroeide teennagel groeit de rand van de nagel in de huid. In veel gevallen raakt de huid ontstoken.
Voordat de pedicure hier iets aan kan doen moet de ontsteking aangepakt worden. Om de ontsteking weg te krijgen kan je dagelijks spoelen met Isobetadine zeep. Let op: GEEN voetbadje want dan verweek je de huid. Gaat de ontsteking niet over dan weet de huisarts raad!
Eens de ontsteking weg is kan je langs gaan bij de pedicure.
Wat doet de pedicure:
Eerst moet er gekeken worden naar de oorzaak van de ingegroeide nagel. Heel vaak ontstaat dit probleem simpelweg door het fout knippen van de teennagels. Lees hieronder hoe je best je nagels knipt.
Een andere veel voorkomende oorzaak van ingroeiende nagels is een convexe (bolle) nagel. Deze nagel groeit niet recht, maar gebogen. Dit kan vaak al verholpen worden met sculpure gel of als het om een heel convexe nagel gaat kan een beugel noodzakelijk zijn.
Ik probeer een ingegroeide nagel altijd eerst op te lossen met een copoline, ligasano of een gutta percha. Dit zijn steriele 'watjes' of 'doekjes' die onder de nagelpunten worden gestoken zodat de nagel terug de kans krijgt om over de huid te groeien ipv in de huid.
Is dit niet voldoende, dan kunnen we overgaan op een behandeling met sculpture gel of een nagelbeugel.
Foto resultaat van rond knippen: ingegroeide nagel met ontsteking van de nagelwal
Hoe knip je best je teennagels?
- Knip je nagels best na douche of bad want dan zijn ze zachter.
- Knip je teennagels altijd RECHT, nooit rond want zo krijg je gemakkelijk ingegroeide nagels.
- Knip nooit te kort, nooit korter dan de nagelwal ('gootje' naast je nagel).
Schimmelnagels
Bij schimmelnagels zie je een verkleuring van de nagel(s): wit, bruin, groen. Ze worden dik, brokkelig en er kan een onaangename geur waarneembaar zijn. Meestal begint een schimmel aan de grote of kleine teen en dit kan zich verder verspreiden naar de andere tenen.
Wat doet de pedicure:
Eerst moet er gekeken worden naar de oorzaak. Schaam je vooral niet: slechte hygiëne ligt zelden aan de oorsprong! Meestal gaat het om een nagel die onder druk staat (bv door te kleine schoenen te dragen) of een nagel die een trauma (kwetsuur) heeft ondervonden. De oorzaak moet worden aangepakt anders haalt een verdere behandeling niets uit.
Ik begin dan met het dunner frezen van de verdikte schimmelnagel en verwijder zoveel mogelijk van de aangetaste nagel(s). Verder raad ik aan om thuis een behandeling met Natural nail-cure drops en nail-cure oil op te starten. Deze thuisbehandeling moet strikt opgevolgd worden als je resultaat wil behalen. Het kan lang duren eer een schimmel volledig weg is. Het is ook belangrijk om je schoenen mee te behandelen en dagelijks je kousen te vervangen (logisch toch?). Best is om wekelijks Natural myco-cure (schoen- en sokkenspray) te gebruiken.
Likdoorns
Een likdoorn ontstaat door een verkeerde houding, door druk of wrijving. Een likdoorn komt vaak voor op voeten, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen.
Wat doet de pedicure:
Eerst ga ik op zoek naar de oorzaak.
-
Vaak zijn te nauwe schoenen de boosdoener. Maar ook te ruime schoenen of schoenen met hoge hakken zorgen voor extra wrijving en druk op de voet en verhogen de kans op likdoorns.
-
Andere mogelijke oorzaken van verhoogde druk zijn overgewicht of een veranderde stand van voeten of tenen.
Eerst verwijder ik de eelt op en rond de likdoorn. Dan wordt de eeltpit verwijderd met een mesje. Komt de eeltpit regelmatig terug, bv tussen de tenen, dan kan een Silicone orthese de oplossing zijn. Deze moet eenmalig op maat gemaakt worden en kan dan tussen de tenen gedragen worden om verdere likdoorns te voorkomen.
Gebruik GEEN likdoornpleisters! Deze doen vaak meer kwaad dan goed!
Foto 1: een likdoorn op de hiel van de voet
Foto 2: likdoorns aan de onderkant van de voet
Foto 3: likdoorn aan de buitenkant van de kleine teen
Eelt
Eelt is een verharding van de huid die veroorzaakt wordt door druk en wrijving.
Eelt op de voeten absorbeert veel vocht waardoor bacteriën zich prima in hun vel voelen. Daarom is het belangrijk om eelt en dode huidcellen op regelmatige basis te verwijderen. Dit kan je doen met behulp van een puimsteen of een voetvijl en daarna hydrateer je je voeten met een goede voetcrème (Refreshing Footcare 50ml).
Doe dit best na bad of douche zodat de eelt wat zachter is. Let er wel op dat je niet alle eelt verwijdert. Een dun laagje eelt vormt nl een natuurlijke bescherming en deze heb je dus wel nodig.
Wat doet de pedicure:
Heb je last van harde (pathologische) eelt die je zelf niet meer kan verzorgen dan kan ik dit wegfrezen tot het zachte laagje tevoorschijn komt. Het is heel belangrijk dat eelt op tijd wordt verwijderd want anders kan deze harde eelt gaan barsten en krijg je last van pijnlijke kloven.
Kloven
Een kloof is een korte snee in de huid. Kloven kunnen soms vrij diep zijn waardoor ze kunnen bloeden en pijnlijk aanvoelen tijdens het lopen.
Wat doet de pedicure:
Eerst gaan we samen de oorzaak achterhalen.
Kloven op de hiel kunnen ontstaan door:
-
langdurige eeltvorming; Wanneer de eelt niet op tijd verwijderd wordt gaat het een dikke korst vormen. Door de druk van de voet gaat deze korst breken en ontstaan er kloven. Eelt ontstaat door druk op de huid, daarom krijgen de meeste mensen last van kloven op hun hielen.
-
droge huid; de huid is minder soepel en er kunnen scheurtjes ontstaan die uiteindelijk kloven gaan vormen.
-
veel op slippers lopen; meestal loop je met je voet juist tot op of net over de rand van je slippers. Op deze plaats ontstaat dan veel druk, waardoor de huid beschadigd wordt en er kloven kunnen ontstaan.
-
schimmelinfectie tussen de tenen
Ik frees de kloven in de richting van de kloof mee (om verder scheuren te vermijden) en geef je advies mee voor thuis. Meestal is dit het smeren van een goede klovencrème (Urea Sensitive Cream (kloven, eelt) 100ml) en tijdig eelt wegraspen met een puimsteen of voetvijl. Niks moeilijk dus ;-)
Foto Kloven die niet behandeld worden gaan op den duur zo ver openscheuren tot ze beginnen te bloeden.
Hallux Valgus (scheefstand van de grote teen)
Bij een hallux valgus is er een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Andere kenmerken zijn een pijnlijke grote teen en een pijnlijke knobbel–bunion aan de zijkant van de grote teen.
De afwijking aan de voet kan aangeboren zijn of er is sprake van hypermobiliteit van de gewrichten en de voet is naar binnen gezakt.
Wat kan je zelf doen:
-
Draag ruime schoenen en een lage hak.
-
Wissel regelmatig van schoenen.
-
Speciale voetbewegingen die je voet soepeler maken.
-
Steunzolen of nachtspalken.
Wat doet de pedicure:
Er kan een silicone orthese voorzien worden om te voorkomen dat je wondjes krijgt aan de zijkant van de grote teen.
Foto beginnende hallux valgus: je ziet aan de zijkant reeds een pijnlijke bult ontstaan