De invloed van Schoenen op onze voeten

De hedendaagse schoenen

'Schoenen vormen voeten.' Kende je deze zin al?

Als pedicure zie ik heel veel verschillende voetaandoeningen voorbij komen; hallux valgus, klauwtenen, hamertenen, doorgezakte voorvoet, platvoet, holvoet, ...

Wist je dat veel van deze problemen hun oorsprong  vinden in de kindertijd? En dat het meestal komt door het dragen van schoenen?

Wat zijn de kenmerken van de hedendaagse schoenen:

  • Ze zijn vrij zwaar (minstens 225g per schoen).
    Gevolg: De tenen gaan 'grijpen' om de schoenen aan te houden. Er ontstaat een verstoorde balans in de kleine voetspiertjes waardoor je hamertenen of klauwtenen gaat ontwikkelen.
  • Ze hebben een dempende zool. Gevolg: De schoen neemt de schokdemping van de voet over waardoor de knie volledig gaat strekken. Je neemt grotere stappen en er komt meer druk op de hiel. Hierdoor ontstaat er een grotere impact op de onderbenen, knieën en het bekken.
  • Ze zijn minder flexibel omwille van de dikke stijve zool.  Gevolg: Er is een verminderde gewaarwording van prikkels bv wanneer je wandelt op oneffen terrein merk je geen verschil. De spieren moeten minder werken en verzwakken, de gewrichten worden stijf.
  • Te hoge hakken. Gevolg: Hoe hoger de hak, des te meer druk op de voorvoet. Dit kan resulteren in een doorgezakte voorvoet, Mortons Neuroom, hamertenen, klauwtenen, ...
  • Te smalle toe box waardoor de tenen bij elkaar gedrukt worden in de schoen.Gevolg:  De meeste schoenen zijn wel breed aan de voorvoet maar naar het einde toe versmallen ze weer waardoor de tenen te krap bij elkaar zitten. Hierdoor kan een hallux valgus ontstaan, een bunion, eelt aan de zijkanten van je voeten, likdoorns, ...

 

Voetspieren trainen

De juiste schoenen dragen is dus superbelangrijk. Vooral naar later toe. Je hebt nu misschien nog geen problemen, maar geloof me; als je die te smalle pumps, die te hoge hakken, die te zachte zolen, ... blijft dragen ga je later wel ergens last van krijgen. Als je een afspraak maakt voor een voetenconsultatie krijg je ook tips over het soort schoenen dat jij best draagt.

Heb je al wel problemen, dan is het nu het moment om je verslapte voetspieren te beginnen trainen. Let wel: er moet nog beweging zitten in je tenen, wil je deze nog kunnen trainen.

Maak gerust een afspraak voor een evaluatie, dan bekijken we samen je probleem en kunnen we een behandelplan opstellen. Als je online een afspraak maakt kies je best:

Voetentraining/eerste consultatie.

 

Maak vanaf 1 mei 2025 een afspraak voor een voetenconsultatie!

Laat mij je helpen bij het verlichten van je pijn en ongemak.