Voetklachten tijdens de zwangerschap

Aangezien enkele van mijn vaste klanten zalig zwanger zijn vond ik het een nuttig idee om enkele voetklachten aan te kaarten die kunnen voorkomen tijdens deze 9 maanden zwangerschap. Je draagt steeds meer gewicht dus je voeten kunnen het wel eens lastig krijgen!

Kwaaltje:

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaker last van koude voeten.

Oorzaak:

Een verminderde bloedsomloop van en naar je voeten zorgt ervoor dat je sneller last hebt van koude voeten.

Tip:

Blijf in beweging, leg 's nachts je benen omhoog en vermijdt het zitten of liggen met je benen over elkaar om de bloedcirculatie te stimuleren.


Kwaaltje:

Drukkende pijn onder voorvoet en/of steken of tintelingen in voorvoet en tenen.

Oorzaak:

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van een vrouw; ze komt bij qua gewicht en onder invloed van hormonen verslappen de banden en spieren in de voeten, wat overbelasting kan veroorzaken.

Tip:

Raadpleeg een podoloog.


Kwaaltje:

Vermoeide voeten/benen, vooral op het einde van de dag.

Oorzaak:

Tijdens de zwangerschap neemt je gewicht toe, en als je dan lang op je benen staat geraken deze oververmoeid. Tel daar nog eens warm zomerweer bij en de last wordt nog groter (denk aan vochtophoping in voeten en benen).

Tip:

Ga op je rug liggen en breng je benen omhoog tegen de muur aan. Blijf zo 10 minuten liggen en strek je tenen naar je lichaam toe.


Kwaaltje:

Het vasthouden van vocht, ook wel oedeem genoemd, is een klacht waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Bijna 80 procent van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. Vooral in het laatste trimester is het een veel voorkomende kwaal.

Als je veel vocht vasthoudt, merk je dit vooral in je benen, enkels en voeten. Aan het eind van de dag kunnen deze flink opgezet zijn.

Oorzaak:

Vocht vasthouden ontstaat bij een ontregeling van de vochthuishouding in je lichaam. Vanuit je bloedbaan ‘lekt’ er vocht naar de weefsels in je lichaam. Normaal gesproken zijn dit geen grote hoeveelheden vocht en merk je daar weinig van. Door je zwangerschap kan dit proces verstoord raken.

Tips:

  • Drink veel water. Hierdoor ga je vaker naar het toilet kunnen en zo wordt het overtollige vocht afgevoerd.
  • Eet niet teveel zout want dit houdt vocht vast.
  • Als je gaat slapen, leg dan een kussen onder je benen zodat deze wat hoger liggen. Zo kan het vocht beter wegzakken.
  • Beweeg je benen veel: dit stimuleert de doorstroming van je bloed en bloedvaten.
  • Hou jezelf koel bij warm weer door bv koude voetbadjes te nemen.
  • Geef je gezwollen voeten en benen een massage. Of beter: laat je partner dit voor je doen!
  • Draag steunkousen.

Tot slot: wist je dat je grotere voeten kan krijgen door een zwangerschap? 
Tijdens de zwangerschap neemt de hoogte van de voetholte af en gaat de buigzaamheid van je voeten achteruit. Na de bevalling zijn de voeten daardoor platter en kan de voetlengte met gemiddeld 2 tot 10 millimeter toegenomen zijn. Die vergrote schoenmaat is dan waarschijnlijk blijvend.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.