Tips voor gezonde voeten

Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft hoe belangrijk je voeten wel zijn. Pijn aan je voeten zorgt er nl voor dat je anders gaat stappen. Dit kan leiden tot pijn in je knieën, vervolgens pijn in je heupen, rug, ... Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met aandacht en liefde te geven aan je dierbare voeten! Hoe zorg je ervoor dat je stappers gezond blijven?

 

  • Probeer af en toe eens schoenloos door het leven te gaan.

Door op blote voeten te lopen versterken je voetspieren en je botmassa. En wat is er zaliger om in de zomer blootsvoets op het strand te lopen, of in een wei te dartelen? Opgepast: ben je diabetes patiënt dan geldt dit niet voor jou. Waarom? Omdat diabetespatiënten vaak minder gevoel hebben in de voeten en zo bv ongemerkt op een scherpe kiezel kunnen trappen en wondjes maken zonder het te beseffen.

  • Deze tip is vooral voor vrouwen: draag zo min mogelijk hoge hakken. 

Je voetspieren gaan hier van verkorten en je gaat je voorvoet overbelasten. Probeer het dragen van hakken dus te beperken en draag zeker geen hakken van meer dan 5cm hoog.

  • Let altijd op de ideale pasvorm van schoenen. 

Je voeten hebben de juiste steun en voldoende ruimte nodig. Als de schoenen te smal zijn of te klein ga je blaren, druk en rode plekken krijgen. Erger nog: er kan een verkeerde voetstand optreden, je tenen kunnen vergroeien, ... Zijn de schoenen te groot of te breed, dan gaan je voeten constant verschuiven, wat ook weer problemen geeft. Een schoen die niet 100% goed zit laat je dus beter in de winkel staan, hoe mooi je hem ook vindt.  

Tip om de passende schoenen te vinden (zie foto):

Haal de binnenzool uit de schoen, zet je voet op de zool en kijk of je voet volledig binnen de zool past (met nog wat extra teenruimte vooraan). Is het antwoord ja? Dan heb je een goed passende schoen gevonden! 

  • Bevorder de doorbloeding.

Dit kan je doen door 's avonds je benen omhoog te leggen. Zo voorkom je ook vochtophoping in je voeten. Verder kan je ook wisselbaden nemen: in douche of bad met de douchekop eerst warm en dan weer koud water over je benen en voeten spuiten.

  • Laat je voeten regelmatig (om de 6 à 8 weken) verzorgen bij de pedicure.

Zo worden problemen vroegtijdig opgemerkt en kan verder kwaad voorkomen worden.

  • Bouw een routine op om je voeten dagelijks thuis te verzorgen!

Je wast je toch ook dagelijks, poetst je tanden meermaals per dag, ... Smeer je voeten dan ook dagelijks in met een goede voetcrème (Tip: hoe harder een voetcrème geparfumeerd is, hoe minder hij doet voor je voeten. Je kan een voetcrème best bij de pedicure of apotheek aanschaffen ipv in de supermarkt). Verwijder wekelijks eelt. Best is als je dit doet als je net uit bad of uit de douche komt (de huid is dan verweekt), en dan met een voetvijl of puimsteen je voeten behandelt. Als je zelf je nagels knipt, denk er dan aan dat je teennagels RECHT moeten geknipt worden (zie foto's: 1ste foto ontstoken teen wegens fout knippen, 2de foto hoe het wel moet). De scherpe hoekjes kan je dan  bijwerken met een vijltje (niet rond vijlen, enkel de scherpte er af vijlen).